Padla rada MČ Praha 4; přichází návrat do klientelistických 90. let

Třetí zasedání Zastupitelstva městské části Praha 4 se změnilo v mnohahodinový boj o odvolání Rady MČ Praha 4. S návrhem přišla opoziční zastupitelka Irena Michalcová (hnutí ANO). S opozicí hlasoval člen rady za STAN+KDU-ČSL Josef Svoboda; díky jeho hlasu pak byla rada svržena a následně i ustavena rada nová. Starostkou se tak stala Irena Michalcová, kterou překvapivě podpořila nejen ODS, ale i TOP09, která se na celostátní úrovni proti hnutí ANO vymezuje.

Třetí zasedání Zastupitelstva městské části Praha 4 mělo velice odlišný program od toho, co se před jeho začátkem předpokládalo. Klíčová postava dne, radní Josef Svoboda, se i přes četné dotazy svých kolegů z koalice odmítl zapojit do diskuze a nevysvětlil tak, co ho vedlo ke svržení koaliční rady.

Hlasování o odvolání jednotlivých členů rady proběhlo fyzickým tajným hlasováním ve volební místnosti a protáhlo se až do pozdního večera. Výsledkem hlasování bylo odvolání celé dosavadní rady a následná volba nových členů rady.

Celou situaci se zájmem přímo v sále sledovalo několik zástupců developerské lobby, kteří od staré koalice marně žádali prodej lukrativních městských pozemků. “Stala se tu dnes jediná věc, a to návrat do klientelistické atmosféry devadesátých let. Jediným nevysvětleným tahem byly odstaveny všechny strany, které na Praze 4 staré praktiky odmítají. Jde o temný den Prahy 4 a veliký krok zpět” okomentoval situaci odvolaný místostarosta Prahy 4 Tibor Vansa (Piráti).

Po dokončení volby nových radních bylo předsedou klubu Piráti a nezávislí navrženo zařadit na program zastupitelstva nový bod - volbu předsedy a tajemníka kontrolního výboru. Tento návrh byl novou koalicí přehlasován a tím bylo jasně dáno najevo, jak nová koalice přistupuje k jednání s opozicí.

Poděkování pracovníkům ve školství

Před několika dny se ve školách rozdávalo pololetní vysvědčení. Při této události se pozornost většinou zaměřuje na žáky, kteří si domů odnášejí hodnocení své několikaměsíční píle. Nicméně je také důležité ocenit pracovníky ve školství, kteří žáky na cestě k vysvědčení celým pololetím provází.