Senioři na palubě

Kdo jsou Senioři na palubě

Jedná se o neformální otevřenou skupinu členů/členek a příznivců/příznivkyň Pirátů v seniorském věku z celé České republiky. Jsme aktivní lidé v seniorském věku, kterým není lhostejná budoucnost. Skupina spontánně vznikla na podzim roku 2020 z iniciativy aktivních seniorů, kteří chtěli vyvrátit mýtus, že jsou Piráti pouze stranou pro mladé.

Podporujeme program Pirátů, protože v něm vidíme možnost zabezpečení nejen svého důstojného života v dalších deseti, dvaceti či třiceti letech seniorského věku, ale také slušnou a bezproblémovou budoucnost svých dětí, vnoučat a dalších generací. V našich řadách jsou lidé, kteří celý život pracovali v nejrůznějších profesích, odborníci s bohatými zkušenostmi, kteří se zajímají o současné dění.

Scházíme se pravidelně jednou měsíčně a protože jsou u nás zapojeni senioři z celé ČR, máme možnost se do debat zapojit i na dálku, online. Na těchto setkáních vyhledáváme aktuální problémová témata, která se týkají nejen seniorů, a reagujeme na ně. Pořádáme setkání s odborníky i pirátskými představiteli a úspěch mělo i tzv. Mezigenerační setkání seniorů s členy Mladého pirátstva. Zde dochází k mezigenerační výměně názorů a určitě je přínosem pro obě skupiny. Na facebooku také máme skupinu Senioři na palubě, do které jsou srdečně zváni všichni zájemci.

Senioři a MS Praha 4

Zapojili jsme se také do volebních kampaní. Konkrétně v Praze 4 byli senioři v místech bydliště velmi aktivní při poslední kampani na podzim 2022, před komunálními volbami. V rámci místního sdružení jinak pracujeme na řešení problematických témat v Praze 4. Jde hlavně o dopravu, dostupné bydlení, územní rozvoj a v poslední době je to také koupaliště Lhotka.

Potíže vnímáme také v oblastech školství, sociální oblasti, zdravotnictví. V těchto oborech, bohužel, nemáme v platformě Senioři na palubě žádné odborníky v seniorském věku. Proto mezi sebou rádi přivítáme nejen seniory s jakýmkoliv zaměřením, kterým je blízký program Pirátů. Zapojení je dobrovolné, v případě zájmu prosím pište na ivana.wurmova@praha4.cz.

Dovoluji si využít tuto příležitost, abych poděkovala všem aktivním sympatizujícím seniorům v Praze 4 za jejich zájem, jejich nadšení i za jejich výbornou práci pro občany naší městské části.